петък, 5 септември 2014 г.

Досието на Държавна сигурност (2009), филм на Ема Константинова


Продуцент на филма е Комисията по досиетата, режисьор - Ема Константинова, а сценарист – Лора Шумкова. Главен герой на филма е Иван Москов, който разказва своята лична история.
  
Иван е 21-годишен, студент по операторско майсторство в НАТФИЗ. След случаен разговор той пожелава да научи повече за репресиите, които прадядо му, известният социалдемократ Атанас Москов, е изтърпял от комунистическата държавна сигурност. Докато чака да получи достъп до досието на прадядо си, Иван започва да си задава все повече въпроси за тайните служби на тоталитарна България. Кога, как и защо е създадена Държавна сигурност? Какви хора са работили за нея? Кого и защо са преследвали? Как обикновените българи са се справяли със страха и подозренията, насаждани от агентите и от оперативните работници?
За да намери отговорите, Иван се среща с различни хора: с изследователя Момчил Методиев, с интелектуалеца Джони Пенков, с оперативния работник Цвятко Цветков, с медийния експерт Георги Лозанов, с историка и депутат Андрей Пантев, с журналистите Тома Биков и Мариела Балева. Неусетно личната история се е превърнала в пътуване по следите на една зловеща институция, за която днешните млади хора не знаят почти нищо, но която продължава да се намесва в живота ни. А кадрите на Иван са достатъчни да оформят едно нейно визуално досие – “Досието на ДС”.