понеделник, 14 май 2012 г.

Ген.-полк. Димитър Капитанов - Началник на Следствения отдел на ДС


Димитър Капитанов (снимка - архив на МВР)
Димитър Трифонов Капитанов е роден през 1914 г. в село Кавлак, Великотърновско. След 9 септември 1944 г. е офицер в  БА. През 1952 г. става зам.-министър на вътрешните работи и като такъв е репресиран с обвинението, че е "враг на партията и народа". Реабилитиран. От 1953 г. до 1956 г. е началник на Висшата школа "Г. Димитров" МВР, а от 1956 г. до 1962 г. е началник на Следствения отдел на Държавна сигурност.
През зимата на 1961-1962 гг. двама лагеристи от под. 0789-Ловеч (ТВО-Ловеч) успяват да избягат. Бегълците са заловен в София и отведени в Дирекция на Народната милиция където са подведени под отговорност. По време на разпита от показанията им, става ясно за нечовешките условия в ТВО. По това време началник на следствието е ген.-майор Димитър Капитанов. Заедно със заместника си полк. Гатю Бенев Гатев решават да действат зад гърба на ген.-полк. Мирчо Спасов, който отговаря за отделение "Въдворяване и изселване" (ВИ) а също така и на Следствения отдел на ДС. Двамата нареждат проверка по случая на ген.-майор Иван Чуков началник на отделение "ВИ" при МВР. След проверка на условията и режима в лагера ген.-майор Чуков докладва, че "нещата са още по-зле".
Ген. Капитанов (снимка - свалена от филм на БНТ)
Капитанов и заместника му решават незабавно да предадат материалите в ЦК на БКП. Гатю Гатев лично ги занася и предава в ЦК, като първо отива при ген. Никола Ангелов, зам.-завеждащ отдел "Административен", после при Дико Диков - завеждащ отдел "Военен" и накрая при Боян Българанов член на Политбюро, отговарящ ресорно за МВР. От Боян Българанов материалите са представено на Тодор Живков.
Ген. Капитанов (снимка - свалена от филм на БНТ)
      Гатю Гатев свидетелства, че когато Боян Българанов се връща от кабинета на Живков казва "и тези двамата да не бъдат убити" (имайки предвид задържаните лагерници).

Непосредствените резултати са, освобождаване на голяма част от лагеристите и смяна на ръководството на МВР. Главният виновник Мирчо Спасов понася само партийно наказание, което е снето по случай честването на 9 септември 1962 г.
За случая с лагера в Ловеч, Тодор Живков казва "Да се ликвидира! Да не се шуми!" а за главният виновник за режима в ТВО-Ловеч Живков добавя "Той е златен човек, много предан, но бе малко стихиен. Да му запишем партийно наказание.“
Със закриването на лагера ген.-лейт. Георги Цанков е освободен като вътрешен министър а на негово място е назначен ген.-полк. Дико Диков. До края на 1962 г. под давлението на Тодор Живко, ПБ подменя цялото ръководство на МВР без прекият отговорник за лагерите Мирчо Спасов .
През 1976-1977 гг. Димитър Капитанов е назначен за началник на трето управление на ДС (ВКР).След това е назначен за главен прокурор на Въоръжените сили на НРБ. Почива през 1986 г., генерал-полковник.
Част от информацията е от сайта www.decommunization.org.