понеделник, 14 май 2012 г.

Ген.-лейт. Васил Коцев - Началник на Първо главно управление на ДС - (26.10.1973 - 01.06.1986)


Ген.-лейт. Васил коцев
(снимка - архив на НРС)
Ген.-лейт. Васил Иванов Коцев е роден на 15 април 1922 г. в село Скравена, Софийска област. Става член на РМС от 1938 г., а на БКП през 1948 г. В партийната му биография е посочено, че преди 9 септември като ученик в гимназията взима дейно участие в провежданите от РМС акции. Отговорник е на РМС в класа, а по-късно и на VІІ-ма мъжка гимназия в София. Развива активна работа по ремсова линия.

Непосредствено след 9 септември взима активно участие при установяването на "народната власт". Участник е в двете фази на "Отечествената война", награден е с орден "За храброст". След завръщане от фронта е привлечен на работа като инспектор във военния отдел на областния комитет на РМС-София. Постъпва на работа в органите на МВР през 1948 г. За добра работа последователно е издиган на ръководни длъжности.

От 1963 г. до 1965 г. работи в отдел "Военен" на ЦК на БКП. Изпращан е два пъти на задгранична работа. Ръководи една от най-важните резидентури на ДС – тази в Турция. Навсякъде получава висока оценка. В характеристиката му, подписана от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, се посочва:

"Др. ген. Коцев има много добра марксистко-ленинска закалка и дългогодишен партиен опит. Безрезервно предан на делото на партията и дружбата ни със СССР. При решения на задачите проявява творчество, инициативност, находчивост. Като ръководител е принципен и отговорен. Спазва ленинските принципи и норми на партиен живот. При решаване на задачите се опира на партийната и комсомолска организации и активно работи за издигане на тяхната авангардна роля."

Назначен за началник на Първо главно управление на Държавна сигурност на 26.10.1973г. На този пост остава до 1.6.1986г. когато загива при автомобилна катастрофа, чийто причини не са докрай изяснени. Катастрофата става на прав участък от пътя при едно от пътуванията му от родното село Скравена за София. Васил Коцев е най-дългогодишният началник на българското външно разузнаване.

Генералът оставя двама синове Бойко и Емил. След промените Бойко Коцев, който е дипломат, е назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Сакскобургготски, пост, който запазва и в правителството на Станишев. Като зам.-министър ръководи преговорния екип за присъединяването на България в Европейския съюз в областта на правосъдието и вътрешните работи.

През 2007 г. е назначен за ръководител на постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел. Впоследствие е изпратен за официален представител на България в Брюксел.

Другият син на ген. Васил Коцев – Емил Коцев също се издига при правителството на Сакскобургготски. Тогава е назначен за изпълнителен директор на държавната "Техноекспортстрой" и шеф на концесионера "Магистрала Тракия".

За част от статията е използвана информация от сайта www.desebg.com